top of page

יתרו

רקע

פרשת יתרו מתארת את הגעתו של יתרו עם ציפורה, אשת משה, ובניו אל העם. משה שמח לקראתם ומקבל אותם בשמחה, תוך הקשבה לדבריו של יתרו. בהמשך הפרשה אנחנו לומדים על אחד הניסים הגדולים ביותר שהתרחשו במהלך המסע: קבלת התורה. מהמדרש אנחנו לומדים שאלמלא חטא העגל שהתרחש כשמשה ירד מההר, יכול היה להתרחש שינוי רוחני ופיזי משמעותי בעולם.

בסוף הפרשה הקודמת, מסופר שהעם יוצא לדרך, מסופר על העמלק שמנסה לפגוע בהם ועל הניצחונות. בפרשה הזו הם מגיעים. מגיעים להר סיני על מנת לקבל את התורה. אחרי שלושה ימים של הכנות משה עולה על ההר ונמסרות לו עשרת הדיברות.

בכל דבר בחיים, צריך למצוא את העיקר

למרות שהעניין המרכזי בפרשה הוא קבלת התורה, הפרשה נקראת פרשת יתרו, ונשאלת השאלה למה. הרי זה לא במקרה. ובכן, כמובן שקבלת התורה היא מאורע חשוב מאוד, אבל הסיפור הפעם מדגיש את דמותו של יתרו. יתרו עבר שינוי משמעותי: הוא היה כהן מדיָן, יועץ של פרעה ועובד אלילים, והוא העז לעבור שינוי דרך ולהפוך לאדם המאמין באל אחד.

גם בחיים שלנו כיום, נראה לפעמים שאנחנו חושבים שדבר מסוים הוא המרכזי והחשוב, אבל בעצם ה"עבודה" האמיתית נעשית ממקום אחר. אנחנו בטוחים שהדרך שבה נראים הדברים כלפי חוץ היא החשובה: העבודה, הכסף, ההצלחה, אבל הדבר המרכזי פעמים רבות הוא הדרך בה אנחנו מתנהלים, הלמידה שלנו את עצמנו, השינוי הפנימי שאנחנו עוברים (או לפחות אמורים לעבור) במהלך החיים.

לכל אחד יש "שיעור" בחיים

אחת הדרכים להבין מה הדרך של האדם, היא כשמסתכלים על מפת הלידה, על כף היד שלו על התאריך בו הוא נולד וכמובן גם על פרשת השבוע שלו. בעזרת הכלים הללו אפשר לראות את ה"חוזה הנשמתי" עם בורא עולם, אפשר להבין למה החלק הרוחני ה"נשמה" בחרה דווקא בגוף הזה, למה בזמן הזה, דווקא למקום הזה. הכלים האלו יצביעו גם על ה"שיעור", מה האדם צריך ללמוד במהלך החיים. האם הוא יתמודד עם חוסר או עודף ביטחון עצמי, האם הוא יתמודד עם תחושת תלות מול עצמאות ועוד נושאים מגונים. ידוע שנשמה (כשהיא לא בגוף) לא לומדת, לא מתקדמת. רק כאן, רק עכשיו בתוך החיים, יש הזדמנות ללמוד ולהתפתח.

יתרו מלשון לתור, לחפש

השם יתרו מרמז על כך שהוא אדם שתר, אדם שמחפש את האמת, הוא גמיש במחשבה ובעל אומץ. יתרו היה כהן מדין, הוא לא סתם אדם, הוא אדם חשוב, ממעמד גבוה, שהוביל דרך מסוימת, אבל כשהוא הבין שהדרך לא נכונה, הסכים להחליף אותה. הוא לא מגיע למשה כשהוא "מלא בעצמו", מלא באגו, אלא הוא אדם שקשוב לסביבה שלו, לשינויים – יתרו מעז להשתנות. הפסוק הראשון בפרשה כבר מגלה לנו את הסוד: יתרו הוא אדם מקשיב – "וישמע יתרו כהן מדין…" (שמות, פרק ח', פסוק א').

חוש השמיעה הוא החוש הרוחני ביותר. אפשר לשמוע מעבר לקיר, בעוד שאי אפשר להרגיש את מה שנמצא מעבר לקיר ואי אפשר בראייה רגילה לראות את מה שלא נמצא על ידנו. יתרו זכה בזכות התכונות האלו שהפרשה תיקרא על שמו, ואנחנו לומדים כאן "שיעור" חשוב

צריך לחפש את האמת

צריך לחפש את האמת בכל מעשה, בכל מאורע. הסיפור החיצוני כמעט לא חשוב, הסיפור הפנימי כן. כשאנחנו מבינים ומסכימים לקבל את עצמנו, כשאנחנו מתרככים מבפנים, מתעדנים ומגמישים את העמדות שלנו, אז אנחנו מאושרים.

קבלת עזרה

דבר נוסף וחשוב שיתרו עושה – הוא מראה למשה את הדרך לקבל עזרה. הוא אומר למשה שכדאי לו להאציל סמכויות, ומשה מקשיב לו וממנה שופטים נוספים (פרק י"ח, פס' י"ז-כ"ג). "לא טוב הדבר אשר אתה עושה… נבול תיבול, גם אתה וגם העם אשר עמך, כי כבד הדבר ממך, לא תוכל עשהו לבדך…". יתרו מראה למשה שחבל על האנרגיות הרבות שהוא משקיע, כי את העבודה הרבה אפשר לחלק בין כמה אנשים כשמשה נשאר המנהל העליון, ועדיין יכול לפקח ולנהל את המצב.

משה הוא מנהיג גדול, והוא "מתבזבז" כשהוא מתעסק עם הכול לבד.

השבוע כדאי שנתבונן על חיינו ונבדוק האם היכולות שלנו ממוצות עד הסוף, האם יש לנו אפשרות לוותר קצת על השליטה? כדאי לדייק ולשאוף להיות במקום שמנצל את היכולות שלנו בצורה הטובה ביותר.

שבת שלום

bottom of page