top of page

ויקרא

רקע

פרשת ויקרא, היא פרשת השבוע והיא פותחת את חומש ויקרא העוסק בעבודת הכוהנים. הפרשה עוסקת בעיקר בקורבנות שהוקרבו בבית המקדש וכיצד אנחנו כיום, כשאין לנו בית מקדש, יכולים בכל זאת להקריב קורבן ולכפר על מעשינו .

"ויקרא אל משה וידבר ה' אליו מאוהל מועד…"

כך מתחיל ספר ויקרא, ה' קורא אל משה מתוך אוהל מועד ומדבר אליו. דמותו של משה מיוחדת מאוד, הוא צנוע אבל מנהיג בחסד, בדרגת רוחניות גבוהה מאוד אבל ברור וחד במעשיו, השם משה בהיפוך אותיות = השם, סמל גם לשמו של ה' וגם לשם האדם. בעזרת השם האדם – כל אדם – יכול להתעורר ולנהל את חייו בדרך נכונה,

פרשת ויקרא היא קריאת התעוררות: עכשיו הזמן "לקחת את עצמנו בידיים" ולעשות סדר בחיים.

הקורבן מסמל דבר מה בפנימיות האדם

בימינו – תודה לאל- אין כבר הקרבת קורבנות מהחי. כאשר היו קורבנות, הם היו דרך חיצונית שסימלה תהליך הפנימי. החיה סימלה את האנרגיה המסוימת והמדויקת שהאדם היה צריך להקריב מעצמו כדי לכפר על עניין מסוים.

כתוב בפרשה: "…אדם כי יקריב מכם קרבן לה'…" (ויקרא, פרק א', פסוק ב'). הקורבן הוא מתוך הפנימיות של האדם, וכל חיה וכל איבר של החיה מתקנים תכונה, התנהגות מסוימת שצריך לתקן.

היום, כשאין חוקים ברורים, כפי שהיו בעבר וערכים חוקים ומוסר, מתקיימים בשטח אפור, חשוב שנתאמץ כפליים על מנת לתקן התנהגות לא נכונה. לא פשוט להיות מודעים כל הזמן לכל מילה שהיא לא במקום, גזל שלקחנו בשגגה ודברים דומים, אבל התובנה שבעולם הרוחני לכל מעשה יש מחיר מובילה להבנה שאם אנחנו רוצים להתפתח, למלא את חיינו בשפע ובשמחה חשוב שנשמור על עצמנו גם ברמה הערכית והמוסרית, גם כשאין מחיר חומרי למעשה הלא נכון ונראה שהצלחנו להתחמק, המחיר יגיע.

הקורבן מסמל ויתור

הקורבן מסמל בין היתר ויתור, ויתור על דבר שאנחנו חושקים בו. הקרבת הקורבן דומה להקרבת התאוות, הרצונות והדחפים הבסיסיים ביותר שקיימים באדם.

גם לימודים או התעסקות בחיים רוחניים יכולים להיות תאווה וברור שקניות, כסף או התמכרות של הגוף היא תאווה. הקרבת הקורבן קשורה ליכולת שלנו לעדן את הנפש.

פעמים רבות אנשים מרגישים – כאשר הם עומדים מול תוצאה של מעשה מסוים – רגשות של קורבנות: "איך זה יכול להיות, נתתי כל כך הרבה והצד השני לא מחזיר לי?" או: "למה זה קרה לי?"

אנחנו רוצים להיות במצב, שמראש אנחנו מוכנים להקריב קורבן מסוים על מנת להגיע לתוצאה הרצויה, אנחנו רוצים לנהל את תחושת הקורבן, את הוויתורים שאנחנו מוכנים לוותר ולא להיפך.

אחת הדרכים לטפל בתחושה של ויתור זה להיות אקטיביים, ראשית חשוב לזהות את הצורך בוויתור ומראש לתת: אפשר לתת יחס או לתרום תרומה, אפשר לתת כסף לנזקקים כל אחד לפי דרכו ואמונתו.

תקופה של התחדשות

בשנים לא מעוברות, הפרשה נקראת קצת לפני חג הפסח ובשנים מעוברות ממש לפני חג פורים. האביב כבר בפתח והתקופה היא תקופה של התחדשות. בבתים רבים מנקים מגירות וארונות. בזמן הניקיון כדאי ואפשר לתת, להעביר חפצים שכבר לא נמצאים בשימוש, לחברים או לאחרים

תהליך ההתחדשות הוא תהליך מרגש, אבל גם הוא מצריך ויתור מסוים. הוויתור על הישן הוא לא תמיד קל אבל הוא תמיד מוכיח את עצמו.

כאשר מפנים מקום בבית או בנפש, מפנים מקום לצבעים חדשים, לחפצים חדשים וליכולות חדשות.

שבת שלום

bottom of page