top of page

ויצא

קצת רקע

פרשת "ויצא" מספרת על צאתו של יעקב מביתו אל לבן הארמי (אחיה של רבקה אימו) ואת הקורות אותו שם. הפרשה מתחילה בחלום על "סולם יעקב" – מלאכים שעולים ויורדים בסולם והבטחה של אלוהים על המשך הצלחה גדולה ושושלת גדולה. יעקב מגיע אל ביתו של לבן, ושם הוא נמצא כעשרים שנה. עוברות עליו תלאות רבות: הוא מבקש להתחתן עם רחל ומקבל את לאה, משקיע עוד שבע שנים ומתחתן עם רחל. נולדים לו 11 ילדים, וכשיוסף נולד הוא מחליט להתחיל לחזור לארץ ישראל. הוא ומשפחתו הגדולה יוצאים, או יותר נכון בורחים, באישון לילה מלבן. לבן מוצא אותם ונכרתת ברית בינו לבין יעקב, ולבן שב לביתו.


תקופת החלומות

בספר בראשית אפשר למצוא חלומות רבים: אברהם חולם בברית בין הבתרים, מלך גרר חולם ומצווים עליו בחלום להחזיר את שרה לאברהם, יצחק חולם לפני לכתו אל אבימלך מלך הפלישתים. וכאן, זהו החלום הראשון של יעקב. את הפרשות אפשר לקרוא ולנתח בפשוטן, אבל ניתן גם ללמוד מהסיפורים על הזמן הרוחני/אנרגטי שקיים כרגע בעולם ולהבין יותר לעומק על חיינו שלנו: במה כדאי להתמקד עכשיו? החלומות בספר בראשית מחברים אותנו ליכולת שלנו לחלום, להתחבר לרצונות העמוקים שלנו, לחלק בתוכנו שהוא לא רציונאלי, שאין אפשרות להסביר אותו. יעקב רואה מלאכים עולים ויורדים בסולם – ככה בדיוק זה קורה במציאות הפנימית של כל אחד מאתנו: רגע אנחנו מרגישים וחושבים על "גג העולם" ורגע אחריו אנחנו למטה.

במהלך הימים הקרובים כדאי למצוא רגע שקט, רגע שבו נתחבר לחלום שלנו, נשאל את עצמנו מבפנים: "על מה אני חולם? מהי התקווה שלי לגבי עצמי?"


מידה כנגד מידה

כשאדם עושה מעשה (גם מחשבה היא סוג של מעשה קטן), יש לזה השלכות. לכל דבר שנעשה במציאות החומרית – רע או טוב – יש השלכות רוחניות שבאות לידי ביטוי בסופו של דבר גם במציאות החיצונית. יעקב רימה את יצחק ואת עשיו, הוא לקח בעורמה את הברכה. ועכשיו, כשהוא מגיע אל לבן, לבן מרמה אותו ונותן לו את לאה הבכורה לפני רחל הצעירה. כדאי לשים לב ולבדוק את עצמנו – לפעמים אנחנו מאשימים אחרים באירועים מסוימים שקורים לנו בחיים, ובעצם אנחנו הבאנו אותם אל פתחנו.

כדי להתקדם צריך לצאת לדרך שונה

יעקב היה כל חייו אדם תמים. הוא למד והיה יושב בית, כשבפוטנציאל הוא מנהיג, ויש בו את היכולת לאזן בין הפנימיות ובין העולם החיצוני, בין הרוח ובין המציאות. בשביל לממש את היעוד שלו הוא חייב לצאת מהבית, מהמקום הנוח והמוגן, הוא חייב לחזק את יכולת ההתמודדות שלו מול השונה ממנו. אנחנו מכירים את זה כמעט בכל דבר שאנחנו עושים – השונה מאיתנו הוא המתנה שלנו, בעזרתו אנחנו מתקדמים ומתפתחים. אם איש עסקים לומד להתמודד עם הלקוח ה"קשה" שלו, שאר הלקוחות "קלים" לו, וכשהורה לומד להסתדר עם ילד שאיתו קשה לו להסתדר, הוא לומד גם על עצמו.

השבוע כדאי לקחת משימה קטנה ולהתמודד עם מצב שעד עכשיו נמנענו מלהתמודד איתו.


רחל ולאה – המציאות מול הפנימיות

רחל מסמלת את המציאות, את הגשמיות, את היופי החיצוני. ולאה מסמלת את הפנים, את הנשמה המוסתרת, הרוחנית. מי לא אוהב את רחל? אנחנו אוהבים יופי ואסתטיקה. קצת יותר קשה להתחבר לפנימיות, לעדינות ולרוך של החלק הרוחני שבנו. יעקב לומד לאזן בין שני החלקים, ועל ידי כך הוא יולד את שניים-עשר השבטים את עם ישראל. הוא מאזן בין יסוד החסד, הנתינה שאפיינה את אברהם, ובין הגבולות והצדק שמאפיינים את יצחק.


מה אנחנו יכולים ללמוד?

דבר ראשון שלוקח זמן להגיע לאיזון. אין קיצורי דרך, כשמתחילים תהליך צריך סבלנות. אנחנו חיים בעולם של "גם וגם". לא כדאי להישאר עם אמת אחת כל החיים, האמת האחת מסתירה עולם שלם.

צריך לצאת מדי פעם מעצמנו (במציאות ובתודעה) ולנסות להבין את הצד השני, את האחר.

אדם שנולד בפרשה, ידע להגיע לאיזון, לצאת לדרך בכל פעם מחדש על מנת למצוא שלמות. לעיתים יתמודד עם אנשים שלא ידברו רק אמת

שבת שלום

bottom of page