top of page

אמור

רקע

פרשת אמור, מעלה שני נושאים מרכזיים: היא ממשיכה את הפרשה הקודמת ומספרת על הכהנים, השבוע הדגש הוא על הטהרה ועל הצורך לשמור על דיבור נקי ומדויק. ובנוסף הפרשה מציינת זמנים, מועדים חשובים כמו: שלושת הרגלים ויום כיפור .

למנהיג יש אחריות

מי שלא מדבר בצורה נכונה, מתרחק מהשורש הרוחני שלו. לכן הכהנים שאחראיים על דרך האמת, הם מובילי הדרך והם חייבים להקפיד אפילו יותר מכלל הציבור. לפעמים אנשים חושבים שאם הם מנהלים או מנהיגים הם לא חייבים לתת דין וחשבון, אבל במציאות הרוחנית (והאמת שגם במציאות הלא רוחנית) זה לא נכון: אדם שנמצא בראש פירמידה מסוימת, צריך לקחת על עצמו יותר אחריות ולהקפיד שבעתיים מכלל הציבור.

יש משמעות לדרך שבה האדם מדבר

בספר בראשית נכתב שהעולם נברא באמירות: " וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, יְהִי אוֹר; וַיְהִי-אוֹר … וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, יְהִי רָקִיעַ בְּתוֹךְ הַמָּיִם.. " (שם, פרק ג')  אנחנו לומדים שאמירה ודיבור משנים מציאות.

הדיבור הוא החלק הארצי של המחשבות ובדיוק כמו  שנכון לשלב את היכולות הרוחניות בחיי היומיום כך נכון גם לגבי הדיבור: לא להסס ולדבר כשצריך ומאידך להסס ולחשוב פעמיים לפני שאומרים דבר שלא צריך להגיד. השפה  מייחדת את האדם מעולם החי, אבל העובדה שהאדם מדבר לא מספיקה על מנת להעלות אותו ברמה הרוחנית.

יש משמעות גדולה לאופן הדיבור ולתזמון הנכון. הפרשה נקראת אמור, בשפה העברית המילים אמירה ודיבור דומות אבל לא זהות: אמירה בדרך כלל היא הצהרה יותר כללית, חיובית וקיים פחות קושי לגביה, אדם אומר דבר מסוים ולא מוסיף.

דיבור זה כבר עניין מורכב יותר.

השבוע כדאי לשים את תשומת הלב על הדרך שבה אנחנו מדברים:

  • כדאי למצוא את העיתוי הנכון לדבר: הצד השני צריך להיות פנוי להקשיב.

  • חשוב להתחיל באמירה חיובית –  גם כשמשמיעים ביקורת.

  • כדאי לנסות להימנע מדיבור לא נקי: לא להגיד דברים פוגעים, לא להוציא לשון הרע על אדם, גם כשכועסים.

  • לשים לב לא לדבר על אדם שלא בנוכחותו.

  • על מנת לעזור לעצמנו חשוב להגיד במדויק מה אנחנו רוצים מהצד השני

  • תמיד לסיים את הדיבור באווירה טובה

הזמנים והמועדים קשורים גם הם לדיבור

בעבר נקבעו ראש חודש ומועדים אחרים על ידי אמירה, אנשים שהיו רואים את מולד הירח היו מעבירים את המסר לסנהדרין והם אחרי שני עדים, היו מכריזים על ראש חודש.  אנחנו מבינים ולומדים שאמירה במקום  ובזמן הנכון יכולה להשפיע על האופן שבו נחייה את חיינו.

כאשר רוצים להטמיע שינוי מסוים בחיינו, כלפי חוץ אבל גם בפרטיות, רצוי להגיד את המילים, את מה שאנחנו רוצים שיקרה בקול רם. המוח קולט את האמירה ומכוון את המחשבות שלנו לכיוון הנכון.

השבוע הדגש הוא על האיפוק: היכולת להיות בשליטה על הדיבור ועל הקצב שבו אנחנו חיים.כל דבר מגיע בזמנו ובעיתוי הנכון והמדויק ביותר.

שבת שלום

bottom of page